BlijeVis

De BlijeVis is een echte storyteller. Hij vertelt het universele verhaal van veel vissen die hun reis van zoet naar zoutwater of andersom geblokkeerd zien. Met alle gevolgen van dien voor hun eigen soort en de biodiversiteit in het algemeen. Daarom vraagt de BlijeVis aandacht voor het lot van alle trekvissen. Tegelijk verbindt hij overal ter wereld initiatieven van particulieren, natuurorganisaties, kennisinstellingen en overheden die vispassage bevorderen en vismigratie weer mogelijk maken. Op deze manier helpt de BlijeVis mee om zowel regionale, landelijke als internationale visdoelen te realiseren.


Image

Daarbij wordt Doel 14 ‘Leven in het Water’ van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als uitgangspunt genomen. Rivieren, zeeën en oceanen zijn met hun temperatuur, stromingen en onderwaterleven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mens, flora en fauna. Water bedekt drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van water. Visserij en aquacultuur verschaffen voor 4,3 miljard mensen ruim 15 procent van hun dierlijke eiwitconsumptie. Zonder zorgvuldig beheer van deze essentiële mondiale hulpbron is er geen duurzame toekomst mogelijk. Daarom moet de vis vrij kunnen zwemmen.

Voor wie is de BlijeVis bedoeld?

De BlijeVis is een ontwerp van kunstenaar en landschapsarchitect Bruno Doedens (SLeM uit Amsterdam). Het is zijn manier om het grote publiek te laten meegenieten van de wonderlijke onderwaterwereld en het project dat Vismigratierivier heet. De BlijeVis komt altijd tijdelijk, soms letterlijk of anders symbolisch ‘op bezoek’ bij projecten, scholen, bezoekerscentra, congressen of tijdens Wereldvismigratiedag en wordt ingezet om de successen te vieren of herstelmaatregelen te ondersteunen. Zo vind je een installatie van tientallen BlijeVissen aan de IJsselmeerkant van de Vismigratierivier en vijf BlijeVissen voor de entree van het Afsluitdijk Wadden Center.

Het door Bruno ontworpen beeldmerk mag in principe door iedereen worden gebruikt die de boodschap van de BlijeVis onderschrijft, waar dan ook ter wereld. Maar alleen als:

  • vissen er blij van worden;
  • het ontwerp hetzelfde blijft (rechten beeldmerk zijn internationaal vastgelegd);
  • er voor commercieel gebruik toestemming is gegeven;
  • het gebruik ervan de ‘vismigratiebeweging’ niet schaadt.

HappyFish: internationaal symbool

Hoewel de BlijeVis zijn oorsprong vindt in de Vismigratierivier op de Afsluitdijk, reist hij inmiddels als ‘HappyFish’ de hele wereld over. Het internationale Happy Fish-symbool werd voor het eerst onthuld op World Fish Migration Day 2016 op het hoofdkantoor in Washington DC als een middel om organisaties te verbinden die werken aan het verbeteren van de vismigratie.

Van daaruit begon de HappyFish voor het eerst met reizen door de Verenigde Staten van Amerika. Via Australië en Azië belandde hij vervolgens in 2020 in Zuid-Amerika. In het Braziliaanse Sorocaba kreeg de HappyFish zelfs een tijdelijk standbeeld, ter ere van de Wereldvismigratiedag. Zo is de HappyFish intussen naar meer dan 30 locaties in de wereld gereisd om mensen te informeren over hun belang van vrije vispassage en vismigratie. De verwachting is dat de HappyFish nog veel meer landen over de hele wereld zal aandoen.

Vrienden van de BlijeVis:


 
VOLGENDE


Onze sponsoren

Zonder de vrienden van de BlijeVis zouden we dit niet kunnen doen.