Een goede impuls voor damverwijderingen

De World Fish Migration Foundation heeft een schenking van een half miljoen ontvangen van de deelnemers van de Postcode Loterij. Oprichter en directeur van de stichting Herman Wanningen:

‘dit is een mooie erkenning van het werk wat we doen en geeft een goede impuls voor damverwijderingen. We zijn hier heel blij mee.’

De World Fish Migration Foundation is de spin het web voor gezonde rivieren vol vis. De stichting creëert op een positieve manier bewustwording, doet mee aan onderzoek en adviseert bij damverwijderingen in binnen- en buitenland. Zo heeft de World Fish Migration Foundation onlangs nog meegedaan aan een internationale studie over zoetwatervissen.

Wat blijkt? De populatie zoetwatervissen is met 76% afgenomen. De biodiversiteit in rivieren gaat twee keer zo snel achteruit als bijvoorbeeld in het bos of in de oceanen. Grote riviervissen, boven de 30 kilo, zijn al zo goed als uitgestorven. Dit komt onder andere door dammen, vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. ‘De studie toont aan hoe urgent het probleem is. Het bericht is dan ook wereldwijd opgepakt en heeft meer dan een miljard mensen bereikt. Zelfs Leonardo Dicaprio, bekend acteur, heeft op zijn Instagram hier aandacht voor gevraagd’ zegt Wanningen trots.

Naast aandacht vragen, stimuleert de stichting ook dammenverwijdering. Dit blijkt namelijk een van de meest effectieve manieren om de visstand en biodiversiteit in rivieren te herstellen. Volgens Wanningen zijn er in Europa maar liefst minimaal 100.000 overbodige dammen, klaar om te verwijderen. ‘Met de bijdrage van de Postcode Loterij deelnemers kunnen wij onze stichting opschalen. Goed nieuws voor ons en de vissen’.

Meer informatie op www.fishmigration.org