Er staat een vis voor de deur

Utrecht heeft de wereldwijde primeur van de vissendeurbel. Sinds maart dit jaar kun je via een live video kijken of er vis voor de Weerdsluis liggen te wachten om door te zwemmen. Door te drukken op een vissendeurbel wordt de sluitwachter gewaarschuwd en wordt de sluis open gezet. De vis kan vervolgens doorzwemmen.

“Het belang van actie ondernemen werd duidelijk na de waarneming dat vissen vaak in de wacht staan voor de Weerdsluis in Utrecht. Voorgaande lentes werd de sluis nauwelijks geopend en dit wachten kost de vissen enorm veel energie” vertelde Mark van Heukelum over het project. Dit zorgde voor een nieuw dilemma, wanneer wordt de sluis geopend als het niet bekend is wanneer vis precies in de wacht staat?

Mark van Heukelum introduceerde het idee van onderwatercamera’s om zo te kunnen zien wat zich onder water afspeelt. “Hoewel de visdeurbel niet het enige initiatief (hyperlink: De BlijeVis – Initiatieven) is dat zich richt op het verbeteren van vismigratie, is het wel een van de weinige projecten dat onderzoek, inhoud en participatie met elkaar combineert”, aldus Mark van Heukelum. Er is een keuze gemaakt om het project interactief te maken en zo de communicatie met het publiek te verbeteren. Automatisering is daarom momenteel minder interessant, hoewel dit wel mogelijk is.

Niet alleen zorgt de publieke betrokkenheid voor een spotlight op het belang van vismigratie, het is ook nog eens een effectieve manier van monitoren en het verzamelen van data. Deze betrokkenheid is volgens Mark van Heukelum een belangrijk aspect waarin veel vismigratieprojecten nog moeten groeien.

Hoewel baars en snoek momenteel het meeste op de beelden worden aangetroffen is ook winde, paling en spiegelkarper waargenomen. Dit is goed nieuws! Inmiddels is er al zestigduizend keer op de bel gedrukt en is de website al meer dan vierhonderdduizend keer bezocht. De vraag is nu: voor wie doe jij de deur open?

 

Kijk zelf wie er voor de deur staat op http://www.visdeurbel.nl/

 

Zie hier beelden van de visdeurbel: