Wereld vismigratie dag

Op 21 Mei 2022 is het weer zo ver, Wereld vismigratie dag 2022! Dit jubileum jaar nodigen wij jou ook weer uit om vismigratie te vieren. Het thema van deze 5e editie is ‘Break free’. De trekvissen van Nederland zijn blij met jou en hopen dat jij je ook weer in wil zetten voor verbeterde zwemroutes zodat zij hun moeilijke reis iets makkelijker kunnen beginnen!


Image

‘Fish Flags’ Campagne!

Op 21 Mei 2022 is het weer zo ver, Wereld vismigratie dag! Voor de vijfde keer. Van Nieuw Zeeland tot Hawaii en van Noorwegen tot Zuid-Afrika! De wereld vismigratie dag inspireert, enthousiasmeert en verbindt miljoenen mensen onderling én met de rivieren, beken, sloten en meren. Het water waar migrerende vissen leven en ons onderhouden!

De afgelopen drie jaar hebben Wildlife Forever (een grote natuurorganisatie in de Verenigde Staten) en de World Fish Migration Foundation samengewerkt aan de ‘Fish Art’ campagne.  Kinderen van over de hele wereld konden tekeningen, posters, of schilderijen maken van hun favoriete (migrerende) zoetwater vis! Met deze campagne hebben wij kinderen en jeugd in de leeftijd van 5-18 jaar kunnen verbinden met de natuurlijke wereld. Wij hebben met elkaar laten zien hoe belangrijk het is om schone en vrij stromende rivieren en wateren te hebben, die vol zitten met lokale én migrerende vissen!

Dit keer doen we het anders. Voor de 2022 editie organiseren wij voor jou de ‘Fish Flags’ campagne! Ben jij de kunstenaar die wij zoeken, of ken jij een kunstenaar in de leeftijd van 5-18 jaar? Met deze campagne kan jij ons je artistieke skills laten zien, en natuurlijk je liefde voor de vissen, de rivieren en watergangen waar zij in leven! Weten waar het over gaat en wat je moet doen? Lees snel verder!

Maak een vlag met daarop een migrerende vissoort:

Welke migrerende vissoort jij ook kiest, van de aal tot misschien wel de steur, alles mag en alles kan! Zolang de vissoort maar een deel van zijn leven in het zoete water leeft mag je deze gebruiken voor de wedstrijd!

Alles mag je gebruiken:

Maak je vlag van papier, of misschien wel van stof? Misschien is jouw vlag wel gemaakt van zwerfafval uit een rivier of sloot bij jou in de buurt! Alle combinaties zijn welkom en alles mag worden gebruikt!

Upload twee foto’s van jouw vlag!

Allereerst upload je een foto waarop jouw vlag op een vlak oppervlak ligt. De 2e foto die je upload moet een foto zijn waarop jouw vlag in actie is, bijvoorbeeld wapperend in de  wind, zodat wij jouw vlag goed kunnen zien!

 Met deze link kom je bij de internationale website, waar je je kunt aanmelden en de foto’s van jouw vis vlag kan uploaden.

Laat het zien!

Heb jij nou ook zo een super coole vlag gemaakt, vertel het dan ook aan andere kinderen in jouw buurt of op school! Maak een vlag met je hele klas, help anderen en laat ze weten hoe belangrijk onze rivieren en wateren voor migrerende vissen zijn! Ga op 21 Mei met jouw vlag naar de waterkant of hang de vlaggen op bij jouw school! Of …..; verzin maar iets! Wil jij zelf wat organiseren op 21 mei of wil je graag weten wat anderen doen? Kijk dan op de site van de wereld vismigratie dag. En deel jouw vlag met #Worldfishmigrationday of #Fishflags.

De vlaggen die jullie gaan maken worden beoordeeld op drie punten;

  • Creativiteit
  • Gebruik van materialen
  • Verband laten zien van vis en de rivieren / wateren

Live evenement

Op wereld vismigratie dag houden wij live shows die worden uitgezonden vanuit de VS, Portugal en Nederland! Gedurende deze live shows gaan we luisteren naar de internationale jury die de definitieve winnaars bekend gaan maken! En in Nederland ook naar de Nederlandse jury die de winnaars bepalen van de Nederlandse inzendingen. Je doet dus nationaal én internationaal mee!

Wanneer het zo ver is krijgen jullie als deelnemers van de ‘Fish Flags’ campagne een speciale uitnodiging voor dit evenement!

Prijzen

De 1e , 2e , en 3e plaatsen van beide leeftijdscategorieën (5-12 en 13-18)  krijgen een speciale Blije Vis standbeeld van de World Fish Migration Foundation!

Upload de foto’s van jouw vlag voor 21 April, doe mee, en wie weet ben jij straks op 21 Mei wel 1 van de winnaars!

Feest!

Dit jubileum jaar pakken wij groots uit met meer mensen, meer locaties en meer evenementen verspreid over heel Nederland! Iedereen in Nederland viert 21 mei de wereld vis migratie dag met ons mee! Zo gaat de visdeurbel in de stadsgrachten van Utrecht weer van start en kun je een kijkje nemen bij een glasaal monitoring aan de kust.

Doe jij ook mee?

Om deze editie ook weer tot een landelijk succes te brengen wordt ook aankomende dag weer van alles georganiseerd door waterschappen, bedrijven, verenigingen en federaties. Al deze mensen en partijen dragen net als jij graag een steentje bij om net als voorgaande jaren weer aandacht te vragen voor de noodzaak van trekvissen om te kunnen migreren. Zonder onze hulp gaan de trekvissen hun reizen niet kunnen maken en moeten we afscheid nemen van misschien wel de paling en de steur. Ga jij daarom misschien wel met een echte ecoloog op slootjes safari om migrerende vissen te zoeken? Of ben jij benieuwd hoe vissen ‘over’ een stuw van 5 meter komen? Dan moet je naar de grootste vispassage bij Doesburg gaan!

Waar kan ik meedoen?

Je vindt alle evenementen die plaats gaan vinden terug op onze interactieve kaart van Nederland hieronder. Zodat jij precies weet waar je in Nederland allemaal moet zijn op 21 mei om samen met ons wereld vismigratie dag 2022 te kunnen vieren! Zelf een activiteit georganiseerd en / of wil je een evenement uploaden? Of eerst meer weten over evenementen bij jou in de buurt? En wat er zoal allemaal georganiseerd wordt? Kijk dan snel naar de kaart op de homepage van deze site of check www.worldfishmigrationday.com


 
VOLGENDE


Onze sponsoren

Zonder de vrienden van de BlijeVis zouden we dit niet kunnen doen.